Грыжа на животе

Черевна порожнина міцно утримує наші внутрішні органи всередині та захищає їх. Організм людини влаштований так, що саме там зосереджені найважливіші внутрішні органи. Але іноді, у зв’язку з анатомічними особливостями організму, слабкістю черевної стінки або іншими факторами, в животі виникає припухлість. Простою мовою вона називається грижа на животі.

Грижа живота – це випадіння внутрішніх органів за межі черевної порожнини та малого тазу. Випадати в цьому випадку може все, що завгодно: петлі кишечника, частки печінки, шлунок. На животі утворюється невелике випинання, що містить у собі частину внутрішніх органів.

Випинання складається з кількох складових:

  • Грижові ворота (місце виходу органів із черевної порожнини).
  • Грижовий мішок (частина очеревини).
  • Вміст мішка (внутрішні органи).

Види гриж живота

За локалізацією грижа передньої черевної стінки має такі різновиди:

  1. Пахвинна грижа (зустрічається найчастіше, переважно – у чоловічої статі).
  2. Пупкова грижа (зустрічається переважно у дитячому віці).
  3. Грижа білої лінії живота.
  4. Стегнова грижа.
  5. Діафрагмальна грижа.
  6. Післяопераційна грижа.

Пахвинна грижа

Цей вид грижі зустрічається найчастіше. Вона вражає найчастіше людей похилого віку, дітей, чоловіків середнього віку. У пахвинної грижі є 3 різновиди: коса, пряма і ковзна. Коса грижа відноситься до вроджених патологій, при якій петлі кишечника проходять через отвір пахового каналу і виходять в ділянку мошонки. Розташування грижового мішка – у сім’явиносного канатика. Вражає маленьких дітей та чоловіків віком 30-40 років.

Пряма пахвинна грижа – це набутий стан, при якому петлі кишечника внаслідок слабкості передньої черевної стінки випадають через зовнішнє пахове кільце. Вражає найчастіше людей похилого віку. Якщо форма неускладнена, грижовий мішок можна легко вправити на місце.

Пупкова грижа

Ця патологія виникає переважно у новонароджених дітей, через слабкість м’язів черевного преса. Іноді вражає жінок віком понад 40 років. Основні причини виникнення патології:

  • У дітей: недостатній розвиток пупкового кільця. З часом, коли дитина росте, черевна стінка зміцнюється, і грижа може самоліквідуватися.
  • У жінок: вагітність, тяжкі пологи чи ожиріння. При цьому відбувається розтягування м’язової сполучної тканини.

Грижа білої лінії живота

Грижа передньої черевної стінки іноді характеризується грижею білої лінії живота. Біла лінія – своєрідна пластина із сполучної тканини (сухожилля), яка поділяє прямі м’язи в животі. Таку назву вона має через малу кількість кровоносних судин. Місце розташування білої лінії – від середини живота до лобка. Найчастіше патологія виникає у чоловіків зрілого віку (20-40р.), іноді – у жінок віком понад 40 років.

При грижі білої лінії живота виникає розбіжність прямих м’язів живота в цьому місці. Через ворота виходять кишкові петлі, шлунок, рідше сальник, ліва частка печінки. Грижовий мішок утворюється над пупком, біля пупка або під ним.

Діафрагмальна грижа

Це грижа в животі, що відноситься до внутрішніх патологій. Локалізація цієї грижі – у місцях черевної чи грудної порожнини. Виникає внутрішня грижа живота через травми або пошкодження діафрагми.

Основні причини пошкодження діафрагми:

  • Падіння з великої висоти.
  • Проникне поранення.
  • ДТП, через які відбувається здавлювання м’язів живота.

Основний вміст грижового мішка: великий сальник, шлунок, кишкові петлі. Для діагностики потрібне проведення УЗД чи МРТ.

Ознаки грижі живота

Коли з’являється грижа на пресі, найперша ознака її формування – випинання живота. Спочатку припухлість ніяк себе не проявляє, особливо, якщо форма грижі неускладнена. Коли грижа починає розвиватися більш інтенсивно, головна ознака, що запам’ятовується, — біль у животі.

Біль має різний ступінь інтенсивності, залежно від факторів:

  • Кашель.
  • Чихання.
  • Підняття важких предметів.
  • Інтенсивні фізичні навантаження, у тому числі спортивні тренування.

Також виникають такі симптоми:

  • Важке відходження калових мас.
  • Підвищений метеоризм.
  • Порушення роботи внутрішніх органів, що складають вміст мішка.

Діагностика грижі живота

Перше, куди звертаються люди після виявлення подібних симптомів, – інтернет. Вони шукають способи вилікувати грижу в домашніх умовах або народні засоби, які допомагають усунути проблему. Це докорінно неправильно! Якщо ви виявили у себе перераховані вище симптоми, найперша людина, яка може вам допомогти — лікар! Як правило, проблемами грижі займається лікар-хірург. Іноді, у більш складних випадках, потрібна консультація та огляд ендоскопіста, гастроентеролога та інших фахівців.

Лікар-хірург проводить попередній візуальний огляд, під час якого спостерігає за:

  • Грижовим мішком у місці виходу.
  • Зникненням грижі при легкому натисканні.
  • Наявністю або відсутністю дефекту передньої черевної стінки.
  • Симптомом поштовху при кашлі.

Основні клінічні аналізи та дослідження, які може призначити лікар (для діагностики внутрішніх гриж):

  • УЗД органів черевної порожнини.
  • МРТ.
  • Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини.
  • Рентгенографія.
  • Іноді – лапароскопія.

Ускладнення

Якщо грижу вчасно не вилікувати, можуть виникнути серйозні ускладнення. Вони загрожують розвитком наступних патологічних станів: запалення грижового мішка, порушення кровопостачання внутрішнього вмісту грижі, зміщенням внутрішніх органів з анатомічної області.

До більш серйозних ускладнень відноситься защемлення грижового мішка. Защемлена грижа передньої черевної стінки може спровокувати розвиток флегмони (нагноєння), некрозу тканин (відмирання), кишкової непрохідності, перитоніту чи сепсису (при розриві грижового мішка).

Лікування

Грижа живота – стан, що потребує своєчасного лікування. Грижа живота видаляється пацієнту лише з допомогою оперативного втручання. Після встановлення діагнозу проводиться або планова операція, або екстрена. На думку фахівців, консервативне лікування у разі грижі не допоможе.

До методів консервативного лікування належить бандаж. Його рекомендують тільки в тому випадку, якщо пацієнт має протипоказання до операції. Такими протипоказаннями можуть бути:

  • Вагітність.
  • Літній вік пацієнта.
  • Загальне виснаження організму.
  • Онкологічні захворювання.

Планова операція рекомендується при грижі без ускладнень. Екстрене оперативне втручання проводиться при защемленні грижового мішка. Процедура видалення грижі має назву герніопластика, за якої грижа вправляється на своє анатомічне місце за допомогою спеціальних синтетичних протезів. Термін «видалення грижі» – не зовсім точний, оскільки грижу не видаляють, а саме вправляють.

Планові процедури при вправленні грижового мішка включають кілька етапів:

  1. Лікар-хірург розтинає тканини над грижовим мішком.
  2. Грижовий мішок розкривається.
  3. Внутрішні органи повертають на своє фізіологічне місце.
  4. Грижовий мішок прошивають і перев’язують, після чого його видаляють.
  5. Стінки черевної порожнини зміцнюють або власними тканинами очеревини, або спеціальними протезами.
  6. Лікар накладає післяопераційні шви.

Під час та після операції можуть виникнути незначні ускладнення, такі як: кровотеча, відновлення після наркозу довше за звичайне, запальні процеси. Після операції пацієнт якийсь час повинен перебувати під наглядом фахівця.

Запрошення на безкоштовну консультацію

Звичайно, грижа – стан дуже неприємний і до певного часу вона не спричиняє занепокоєння. Але при несвоєчасному лікуванні грижа живота може серйозно ускладнити життя. Не варто займатися самолікуванням! Не потрібно звертатися до знахарок чи цілительок! Не використовуйте в усуненні грижі народні засоби: примочки, настоянки чи компреси! Допомогти усунути проблему і знову вести нормальний спосіб життя може лише лікар-хірург.

У нашій клініці – лише першокласні та висококваліфіковані фахівці: понад 30 лікарів, серед яких професори, доктори та кандидати медичних наук. Наша клініка проводить всі види хірургічного втручання, у тому числі видалення грижі на животі.

Консультація у нашій клініці абсолютно безкоштовна. Наші фахівці дадуть вам відповідь швидко і запишуть вас на бажаний день прийому. У день консультації лікар проведе візуальний огляд та призначить відповідні аналізи. До кожного пацієнта – свій особливий індивідуальний підхід. Наша клініка допоможе створити всі необхідні умови для своєчасної діагностики, подальшого лікування та реабілітації пацієнта.

Наші лікарі мають колосальний досвід у лікуванні різноманітних хвороб. Вони регулярно підвищують свій рівень кваліфікації та вивчають новітні методи лікування. Наша клініка допоможе Вам назавжди забути про хворобу!

    Очная консультация с врачом бесплатная, любые вопросы и запись на прием при помощи данной формы - 24/7




    ViberWhatsAppTelegramПозвонить




    5/5 (2 Reviews)
    0 0 голосів
    Рейтинг статті
    0 Коментарі
    Вбудовані Відгуки
    Переглянути всі коментарі
    ×