сетка для грыжи

Грижа – це поширена проблема, яка зачіпає як дорослих, так і дітей. До недавнього часу єдиним способом лікування було видаленням грижі з подальшим ушиванням операційної рани. Однак ця методика пов’язана з високим ризиком повторного утворення грижі. Використання сітчастих протезів дозволило впоратися з цією проблемою. Сітка для грижі – це медичний пристрій, що підтримує пошкоджену тканину навколо грижі в процесі загоєння. Вона фіксується хірургом за допомогою скоб, швів або спеціального клею.

Просте ушивання рани після грижі часто пов’язано з сильними післяопераційними болями. Використання хірургічної сітки дозволяє лікарям закривати операційну рану, що не натягуючи її краї. Це ефективний метод лікування грижі, що супроводжується мінімальним ризиком рецидиву захворювання.

Види сіток, які використовуються для герніопластики

Сітчасті протези бувають різних розмірів і форм. Кожна з них використовується для відновлення певних типів гриж.

  • Абсорбуюча грижова сітка. Такі сітки з часом розсмоктуються. Вони використовуються для забезпечення тимчасової підтримки тканин під час загоєння рани після видаленням грижі.
  • Не абсорбуюча грижова сітка. Постійний імплантат, який залишається в тілі назавжди. Такі сітки призначені для довготривалої підтримки тканин в області грижі.
  • Пропіленова сітка. Конструкції з цього типу гідрофобні і швидко вростають в прилеглі тканини. Поліпропілен це інертний пластик. Він хімічно неактивний, що потенційно мінімізує післяопераційні ускладнення. Додатковими перевагами поліпропіленових сіток є довговічність і міцність.
  • Сітка пропіленова з силіконовим шаром. Термопресований поліпропілен з силіконовим шаром забезпечує проростання тканини через сітку і запобігає утворенню внутрішньоочеревинних спайок. Такі сітки можна різати, не побоюючись розшаровування. Тому вони зручні при лікуванні гриж будь-яких розмірів і форм.

Це не повний перелік сітчастих ендопротезів. Існує безліч типів грижових сіток, що відрізняються один від одного за формою, розміром або матеріалу. У нашій лікарні вибір сітки здійснюється досвідченим лікарем з урахуванням багатьох факторів, таких як тип, розмір і локалізація грижі, вік і ступінь фізичного навантаження пацієнта та ін. Правильно підібраний протез не викличе запальної реакції в прилеглих тканинах і не заподіє дискомфорту пацієнтові.

Застосування грижових сіток

Сітчасті протези використовуються в медицині в якості постійної або тимчасової опори для органів та інших тканин після операції. Хірургічні сітки можуть бути виготовлені з синтетичного або біологічного матеріалу.

Найчастіше вони застосовуються при лікуванні гриж, але можуть також використовуватися в інших реконструктивних операціях, наприклад для корекції пролапсу тазових органів. До розробки хірургічної сітки хірурги стягували краї рани, що залишилася після видалення грижі, і ушивали їх.

Але цей метод був пов’язаний з високим відсотком рецидивів. У вісімдесятих роках сітчасті протези почали активно використовувати як кращий спосіб лікування гриж без ризику необхідності повторних операцій.

Замість натягу посіченою тканини хірурги застосовує сітку, що служить в якості каркаса. У міру загоєння тканину проростає в сітчастий протез, повністю поглинаючи його. Сітчаста герніопластіка дуже популярна в США і країнах Європи.

Менш ніж за 30 років ця техніка практично повністю замінила стандартне видаленням грижі. В останні роки вона почала активно застосовуватися і в Україні. Лікарі нашої лікарні провели велику кількість операцій по корекції грижі з використанням сітчастих імплантатів, які дозволили досягти довгострокового позитивного результату.

Найчастіше сітчасті ендопротези застосовуються для лікування наступних патологій:

  • Пахова грижа. Стан, при якому органи черевної порожнини (найчастіше петлі кишечника) випинаються через паховий канал. Серед усіх типів гриж на частку пахових доводиться 60%. Ризик розвитку цієї патології становить 3% для жінок і 27% для чоловіків. Сітка для пахової грижі використовується для посилення входу в паховий канал, тобто пахового кільця і ​​задньої стінки каналу.
  • Пупкова грижа. Виникає, коли частина кишечника або інша тканина черевної порожнини випинається через ослаблений ділянку черевної стінки поруч з пупком. Може розвиватися в дитячому віці і у дорослих людей. Сітка при пупкової грижі використовується для закриття пупкового кільця і ​​грижового воріт після операції.
  • Діастаз прямих м’язів живота. Одним з найбільш ефективних хірургічних методів лікування діастазу є обтураційна герніопластика. В ході операції лікар закриває дефект і зміцнює розтягнуту білу лінію живота. Сітка при діастазі використовується спеціальна. Вона складається з декількох шарів, має високу міцність і еластичність, не перешкоджає нормальній роботі м’язів черевного преса.
  • Післяопераційна грижа. Найчастіше виникає після абдомінальної хірургії. Чим більше була операційна рана, тим вище ризик виникнення грижі. Такі грижі мають високу схильністю до рецидивів, тому післяопераційні грижі лікуються за допомогою сітчастих ендопротезів. Післяопераційна сітка допомагає зміцнити ослаблені тканини і уникнути повторних операцій.

Які сітки застосовуються в Україні?

Двома найбільшими українськими виробниками хірургічних сіток є ТОВ «Опусмед» і компанія «Укртехмед». Основною перевагою їхньої продукції є досить високу якість і прийнятні ціни.

ТОВ «Опусмед» займається виробництвом сітчастих ендопротезів для лікування гриж і реконструкції внутрішніх органів з 2009 року. Компанія надає широкий вибір продукції. Їх сітки володіють різними біохімічними (матеріал) і структурно-механічними (поверхнева щільність, розмір осередків, розривна навантаження) характеристиками. Це дозволяє підібрати ендопротез, з урахуванням сили навантаження на відновлені ткані.

Компанія «Укртехмед» випускає два типи ендопротезів – сітка хірургічна «Альфа Віта» і «Омега ДП». Вони застосовуються для пластики передньої черевної стінки, а також лікування різних видів гриж, пухлин та інших дефектів м’яких тканин. Сітки для гриж компанії «Укртехмед» почали випускатися в 2004 році. З цього часу в Україні було проведено понад 100 000 успішних операцій.

Крім ендопротезів вітчизняного виробництва, в Україні також застосовуються сітки, виготовлені за кордоном: PROLENE (США), Лінтекс (Росія), Promesh (Франція), Optomesh (Польща). Їх вартість відчутно вище.

Переваги і вибір

Протези для герніопластики завжди підбираються індивідуально для кожного пацієнта з урахуванням медичних показань, фізичної активності пацієнта і того, чи є грижа первинної або вторинної.

Головними перевагами сітчастих ендопротезів є:

  • Легке вживлення в тканини
  • Надійна підтримка внутрішніх органів
  • Біосумісність (відсутність запальної або алергічної реакції)
  • Мінімізація ризику рецидиву хвороби

Залежно від того, яка хірургічна техніка використовується, ендопротез може розміщуватися під областю, де була грижа, або над нею. Сітка для операції на грижу виконує роль специфічного каркаса для формування тканин, який у міру загоєння повністю інтегрується в них. Сітчаста герніопластіка забезпечує:

  • Швидку післяопераційну реабілітацію
  • Зниження ймовірності ускладнень
  • Зменшення післяопераційного болю (відсутня натяг тканин)

Крім цього, ймовірність необхідності повторної операції зводиться до мінімуму. Сітчасті ендопротези – міцні, надійні і еластичні. Вони не відчуваються при рухах і не доставляють ніякого дискомфорту. Сітчаста герніопластіка – найбільш ефективний метод, що дозволяє забути про грижі назавжди.

І все ж є ситуації, коли установка сітчастих ендопротезів не рекомендується:

  1. Небажання пацієнта (з релігійних або яких-небудь інших причин).
  2. Бактеріальна інфекція в паху, черевній стінці або іншій області тіла, де планується герніопластіка.
  3. У пацієнта або його близьких родичів (мама, тато, братися або сестри) були випадки алергії на синтетичні матеріали або захворювання сполучної тканини (колагеноз).
  4. Розмір грижі не перевищує 3-4 см.

Особливості установки

Сітчастий імплантат виконує роль гнучкого каркаса при лікуванні грижі. Він допомагає зміцнити м’язові стінки і запобігти повторному випадання органів.

Операція герніопластики зазвичай виконується загальним або урологічним хірургом. Під час операції лікар розміщує сітку над або під раною, що залишилася після видаленням грижі. Потім він використовує шви, скоби або хірургічний клей, щоб зафіксувати імплантат.

Згодом тканина проростає в дрібні пори сітки, формується рубцева тканина, що зміцнює область грижі. Те, як ставлять сітку при грижі, залежить від вибору хірургічної техніки. Існує два способи герніопластики: лапароскопічний і відкритий.

  • Лапароскопічна герніопластика. Це мінімально інвазивна хірургія. Операція проводиться під місцевою анестезією, тому ви нічого не будете відчувати. Хірург робить кілька невеликих розрізів, в які вводяться лапароскоп і мініатюрні хірургічні інструменти. З їх допомогою лікар встановлює і фіксує ендопротез. Така операція дозволяє значно скоротити реабілітаційний період. Але, оскільки це досить складне хірургічне втручання, його вартість може бути вище стандартної герниопластики.
  • Відкрита герніопластіка. Найчастіше операція проводиться під загальною анестезією. Хірург робить розріз в області грижі, січуть її і закриває сітчастим імплантатом. Реабілітаційний період після такої операції становить близько 3 тижнів. До фізичної активності можна буде повернутися через 6 тижнів.

Можливі ускладнення

Сітчаста герніопластіка, як правило, дозволяє домогтися гарного довгострокового результату, але багато що залежить від віку, поточного стану здоров’я пацієнта, а також характеристик грижі. Неправильний вибір імплантату або порушення хірургічної техніки може призвести до небажаних наслідків.

Найбільш частими небажаними явищами після сітчастої герниопластики є:

  • біль;
  • інфекція;
  • рецидив грижі;
  • адгезія імплантату з прилеглими органами;
  • непрохідність кишечника;
  • міграція імплантату.

Щоб уникнути подібних ускладнень, потрібно звертатися до досвідчених хірургів і строго дотримуватися їхніх рекомендацій після операції: дотримуватися дієти, уникати фізичних навантажень, носити паховий бандаж.

Вартість

Як правило, в першу чергу розглядаються вітчизняні сітки для грижі, ціна таких імплантатів варіюється від 500 до 1500 гривень. Ціни можуть істотно відрізнятися, так як на вартість протеза впливає величезна кількість чинників: розмір, матеріал, наявність спеціального покриття, кількість шарів, фірма-виробник і ін.

Ціни на закордонні імплантати трохи вище. Наприклад, вартість польських сітчастих протезів варіюється від 1100 до 1800 гривень.

Лікування грижі в нашій лікарні

Незважаючи на очевидні переваги сітчастих ендопротезів, успішність операції багато в чому залежить від правильного вибору сітки і техніки герниопластики. У нашій клініці діагностикою та лікуванням гриж займаються лікарі з багаторічним досвідом роботи в цій сфері. При виборі імплантату і терапевтичної тактики вони враховують безліч факторів, таких як вік і ступінь фізичної активності пацієнта, а також тип, розмір і локалізацію грижі.

Запишіться на консультацію лікаря, щоб отримати більш конкретну інформацію з урахуванням особливостей вашого випадку.

Питання відповідь

✔ Яка сітка для гриж краще?

Існує величезна кількість сітчастих імплантатів, кожен з яких володіє своїми недоліками і перевагами і призначений для лікування певних типів гриж. Дізнатися, яка сітка підійде саме вам, ви зможете після консультації лікаря.

✔ Скільки коштує сітка для пахової грижі?

Вартість сітчастих імплантатів сильно варіюється. На вартість впливають такі фактори, як розмір, матеріал, покриття, кількість шарів, а також те, є сітка абсорбіруємой чи ні. Ціни на вітчизняні протези трохи нижче, ніж на зарубіжні.

✔ Яку сітку ставлять при грижі?

Для лікування грижі, як правило, встановлюються неабсорбіруемие поліпропіленові сітки. Однак багато що залежить від характеру захворювання і локалізації грижі. Тому тип імплантату, який вам підходить, ви зможете дізнатися після консультації лікаря.

4.9/5 (10 Reviews)
5 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі