діастаз прямих м'язів живота

Діастаз прямих м’язів живота – явище, при якому розтягується міжм’язова сполучнотканинних платівка, що проходить між м’язами черевного пресу і з’єднує її фрагменти. В результаті цього посередині формується провал. При напрузі м’язів черевного пресу відбувається аномальне випинання живота. Такий стан створює естетичний недолік, а також підвищує ризик розвитку функціональних порушень.

Основні характеристики явища

Діастаз – це розбіжність внутрішніх країв прямих м’язів живота, між якими утворюється відстань як мінімум в 2,5 см. Такий дефект виникає у представників будь-якої статі і віку. Єдиний спосіб його ліквідації – хірургічне втручання.

Схема білої лінії живота, поперечне січення, над пупком
Схема білої лінії живота, поперечне січення, над пупком
1. Шкіра.
2. Підшкірна клітковина.
3. Біла лінія живота.
4. Прямі м’язи живота.
5. Передочеревинна клітковина.
6. Очеревина.
Схема діастаза прямих м'язів.
Схема діастаза прямих м’язів.
1. Шкіра.
2. Підшкірна клітковина.
3. Біла лінія живота.
4. Прямі м’язи живота.
5. Передочеревинна клітковина.
6. Очеревина.

Діастаз прямих м’язів живота (ДПМЖ) характеризується витончення структури білої лінії і її ослабленням. Біла лінія – це сухожильная тонка пластинка з підвищеною міцністю, довжина якої у дорослої людини становить 30-40 см. Вона проходить посередині передньої черевної стінки. При певних умовах ця біла лінія припиняє утримувати прямі м’язи живота в правильному положенні, через що вони розходяться в сторони.

Причина формування діастазу – тривале розтягнення черевної стінки, викликане:

  • ростом плода при вагітності;
  • надмірним об’ємом підшкірного жиру;
  • неправильним підйомом тягарів при заняттях спортом або виконанні трудових обов’язків;
  • хронічною напругою черевного пресу в результаті кашлю або запору;
  • частим вживанням продуктів, що викликають метеоризм (це найчастіше спостерігається у новонароджених);
  • недорозвиненням передньої черевної стінки, найчастіше зустрічається у недоношених дітей.

Факторами до формування ДПМЖ є сидячий спосіб життя, багаторазові пологи, особливо – у жінок з тендітною статурою, кесарів розтин в анамнезі, спадкові коллагенопатії (порушення формування сполучної тканини в ембріональному і постнатальному періодах).

Диастаз прямых мышц живота

Зовні діастаз виражається в круглому випинанні в області білої лінії. На запущених стадіях пацієнт висловлює скарги на болі в животі і в області попереку, здуття і нудоту, відчуття тяжкості в ногах при ходьбі.

Класифікація

Розрізняють три ступені діастазу, в залежності від величини розбіжності між прямими м’язами живота:

  1. Перша. Розбіжність не перевищує 5 см. Зовні живіт не дуже змінюється. Діастаз 1 ступеня не викликає серйозних скарг у пацієнта.
  2. Друга. У цьому випадку відстань між прямими м’язами становить від 5,1 до 8 см. Бічні м’язи послаблюються, живіт обвисає. У лежачому стані виявляється поглиблення в центральній частині черевної порожнини.
  3. Третя. Відстань між прямими м’язами живота досягає 8,1 см і вище. Посередині утворюється кругле випинання, м’язи преса слабшають. Через порушення роботи м’язів у пацієнта виникають болі в попереку, животі і хребті, змінюється постава, турбують порушення в роботі сечостатевої системи. При третього ступеня діастаза відбувається опущення внутрішніх органів, виникають умови для розвитку пупкової грижі або грижі білої лінії. Такий стан вимагає термінового хірургічного втручання.
степени диастаза

Розбіжність між прямими м’язами живота не зникає безслідно, а, навпаки, прогресує. Якщо диастаз 1 ступеня можна скорегувати шляхом виконання спеціальних вправ, то 2 та 3 ступінь можна скорегувати тільки за допомогою лапароскопічної операції.

Діастаз і грижа

Діастаз і грижа – два різних порушення. Вони відрізняються станом білої лінії. При ДПМЖ вона розтягується і стоншується, але не перфорується. При грижі в сполучної тканини утворюється щельовідні дефект (отвір), через яке випинається предбрюшинная жирова тканина.

Діастаз прямих м'язів живота
1. Шкіра.
2. Підшкірна клітковина.
3. Біла лінія живота.
4. Прямі м’язи живота.
5. Передочеревинна клітковина.
6. Очеревина.
7. Краї дефекту білої лінії.
8. Грижовий мішок.

Діагностика

Для виявлення діастазу прямих м’язів виконують пальпаторне дослідження живота. Пацієнту пропонують простий тест: йому потрібно лягти на спину, злегка зігнути ноги в колінах і напружити м’язи черевного пресу, піднявши лопатки і голову.

З такого положення лікар може пропальпувати виступаючі краї м’язів і оцінити показник розбіжності.

Також для підтвердження діагнозу і визначення ступеня розвитку патологічного процесу проводять ультразвукове дослідження черевної стінки і рентгенографію. За допомогою першого методу візуалізують розтягнення і стоншення білої лінії. УЗД дозволяє визначити, чи присутні ускладнення у вигляді грижі або опущення органів черевної порожнини.

Проведення рентгенографії дозволяє визначити розміри і розташування органів черевної порожнини відносно один одного, а також диференціювати розбіжність між прямими м’язами живота з станами, які мають характерні для діастаза симптоми.

Діастаз після пологів

Розбіжність м’язів живота після пологів найчастіше зустрічається у жінок що раніше народжували. Явище пов’язано з дедалі більшим тиском матки на черевну стінку. Крім того, виробляються під час вагітності гормони впливають на розм’якшення сполучної тканини.

Перш, ніж робити які-небудь дії для відновлення «допологового» стану живота, потрібно відвідати лікаря, щоб визначити ступінь ДПМЖ.

Лікування

Лікування діастаза здійснюється хірургом. Найбільш прийнятним методом є лапароскопія. Це сучасний малотравматичні метод, при якому доступ до проблемних внутрішнім органам здійснюється через невеликі проколи на тілі. Розмір таких отворів не перевищує 5 мм, максимум – 10 мм.

До переваг лапароскопічного ушивання діастазу відносять:

  • якісний косметичний ефект;
  • відсутність хворобливих відчуттів як в ході операції, так і протягом реабілітаційного періоду;
  • висока швидкість проведення операції (20-30 хвилин);
  • нетривалий реабілітаційний період (після операції пацієнтові потрібно провести в клініці всього 1-2 дня);
  • швидке відновлення повноцінної фізичної активності – вже через 3 місяці можна повернутися до звичного способу життя.
диастаз фото живота до и после
Косметичний ефект після ендоскопічної операції з приводу діастаза. 3 точки – колишні проколи по ходу старого поперечного рубця над лоном

Після операції не залишаються рубці і шрами. Єдине, що нагадує в перші дні про проведення ушивання, – невеликі проколи. Їх вшивають матеріалом, який розсмоктується в шарах шкіри самостійно, не залишаючи слідів на поверхні.

Перед операцією пацієнт обов’язково проходить обстеження, яке включає:

  • загальний аналіз сечі;
  • біохімічний і клінічний аналіз крові;
  • оцінку ступеня згортання крові;
  • аналізи крові на виявлення ВІЛ, сифілісу, гепатиту В і С;
  • електрокардіограму;
  • флюорографію.

Також пацієнт, який планує виконати лапароскопію, обов’язково консультується з анестезіологом.

За 3-5 днів до призначеної процедури потрібно виключити з раціону продукти, що викликають підвищене газоутворення, а також відмовитися від прийому алкогольних напоїв. На операцію потрібно йти голодним: останній прийом їжі повинен здійснюватися максимум за 8 годин до її початку.

Лапароскопічна операція по ліквідації діастазу проходить так:

  • В області пупка виконують кілька проколів.
  • У проколи вводять інструменти-маніпулятори і міні-відеокамеру, за допомогою якої можна контролювати хід операції.
  • Камера, перебуваючи всередині черевної порожнини, подає багаторазово збільшене зображення на монітор.
  • За допомогою інструментів-маніпуляторів хірург розсікає пристінкову очеревину і створює тунель між нею і передньої черевної стінкою. В результаті таких дій відкривається доступ до країв прямих м’язів живота.
  • Краї прямих м’язів живота, між якими утворилося надмірне відстань, з’єднують ниткою. Таким чином ліквідують диастаз.
  • Щоб додатково зміцнити стінки живота, в черевній порожнині встановлюють сітчастий імплант, або ендопротез. Він м’який, виготовлений з інертного матеріалу. Імплант швидко проростає сполучною тканиною і перешкоджає прилипанню до нього органів. В результаті ушиті тканини залишаються в потрібному положенні, а ризик рецидиву мінімізується.

Після лапароскопічного ушивання діастазу настає відновний період. Госпіталізація триває 1-2 дня.

Протягом перших півтора-двох місяців потрібно носити спеціальний фіксуючий пристрій. Бандаж при діастазі – це ортопедичний виріб, який стабілізує становище передньої черевної стінки і підтримує зв’язки. Завдяки носінню такого пристосування навантаження на пошкоджені м’язові волокна відсутніє, що прискорює відновлення їх структури. Бандаж при діастазі – незамінний компонент реабілітаційного періоду.

В період реабілітації не можна піднімати тяжкості (протягом першого місяця). Протягом двох місяців після лапараскопічної втручання заборонено довго перебувати під прямими сонячними променями, відвідувати баню і сауну, приймати гарячу ванну. Спорт під забороною на 2-3 місяці.

Щоб не допустити повторного розбіжності м’язів черевного преса, потрібно стежити за вагою: не можна, щоб він підвищувався або знижувався більш, ніж на 5-7 кг. Також не варто повертатися до занадто інтенсивних фізичних навантажень.

Точну вартість лапараскопічної операції озвучить хірург після огляду пацієнта і вивчення його анамнезу.

Лікувальна фізкультура при діастазі прямих м’язів живота

Вправи при діастазі прямих м’язів живота приносять користь лише при початковому ступені відхилення. Але єдиної думки про те, чи дійсно вони ефективні при такому стані, немає як серед лікарів, так і серед прихильників лікувальної фізкультури. Фахівці підкреслюють, що на результат можуть впливати індивідуальні особливості організму людини, ступінь його фізичної підготовки, наявність схильності до ослаблення м’язів і зв’язок.

Зміцнити стінки черевних м’язів і підтримати їх тонус можна за допомогою таких вправ:

  1. Дихання животом. При вдиху живіт потрібно надувати, при видиху – здувати.
  2. Підйом тазу з положення лежачи. Після підняття сідниць потрібно на кілька секунд затриматися в такому положенні, потім акуратно повернутися у вихідне.
  3. Багаторазове втягування черевної стінки з положення сидячи, стоячи і лежачи.

При підозрі на діастаз корисно займатися пілатесом під контролем інструктора.

Запрошуємо на безкоштовну консультацію

Якщо вас турбують неприємні відчуття в області очеревини і попереку, а в зоні живота з’явилася опуклість, вам варто проконсультуватися з фахівцем. Ми запрошуємо вас на безкоштовну консультацію, в ході якої лікар розповість про те, як дізнатися, чи є діастаз. Скористайтеся шансом стати більш здоровим!

    Очная консультация с врачом бесплатная, любые вопросы и запись на прием при помощи данной формы - 24/7




    ViberWhatsAppTelegramПозвонить




    Поширені питання і відповіді на них

    ▶️ Що таке диастаз живота?

    Діастаз – це розбіжність м’язів живота. Між ними залишається відстань більш, ніж в 2,5 см. Це не тільки не естетично виглядає, але і загрожує негативними наслідками для здоров’я та самопочуття.

    ▶️ Як визначити ДПМЖ?

    Самостійно визначити діастаз можна тільки приблизно. Для цього потрібно підняти корпус над підлогою, зігнувши в колінах ноги. Залишаючись в такому положенні, потрібно досліджувати живіт нижче пупка, по центру, використовуючи пальці. Якщо вони провалюються всередину більш, ніж на одну фалангу, то це може вказувати на наявність діастазу. Більш докладно про те, як дізнатися, чи є диастаз, варто дізнатися у лікаря.

    ▶️ Як прибрати диастаз прямих м’язів живота?

    ДПМЖ коригується тільки хірургічним шляхом, із застосуванням малоінвазивних методик.

    ▶️ Як прибрати живіт при діастазі?

    Якщо спостерігається диастаз початковому ступені, то випинання на животі можна скорегувати вправами. М’язи очеревини зміцнюються за допомогою дихальних вправ, вправи Кегеля, пілатесу.

    ▶️ Діастаз після пологів – які вправи використовувати?

    Якщо після пологів пройшло 8-12 місяців, а в області живота так і залишилося випинання, потрібно звернутися до лікаря. Він визначить ступінь відхилення і підкаже, чи доцільно виконання вправ при діастазі прямих м’язів живота.

    ▶️ Які вправи можна при діастазі?

    Не можна робити скручування, віджиматися від підлоги, виконувати випади і присідання з вагою, сильно напружувати м’язи живота.

    ▶️ Чим небезпечний діастаз?

    Діастаз може спровокувати опущення органів черевної порожнини, викликати формування гриж і відмирання м’язів передньої черевної стінки.

    📞 Запис на безкоштовну консультацію

    Записатися на безкоштовний прийом до лікаря-фахівця можна за номером ☎ 0800-215-486

    Написать отзыв

      Очная консультация с врачом бесплатная, любые вопросы и запись на прием при помощи данной формы - 24/7




      ViberWhatsAppTelegramПозвонить




      5/5 (4 Reviews)