лапароскопія пупкової грижі

Для лікування пацієнтів, у яких спостерігається випинання в ділянці пупка – використовують такий метод хірургічного втручання, як лапароскопія пупкової грижі. Лікування проводиться після комплексного обстеження. Пацієнт на час операції знаходиться лежачи на спині, щоб лікар зміг виконати всі маніпуляції в області локалізації грижі. Додатково знижується тиск на м’язи і стінки. Операційне втручання займає до 80 хвилин.

Особливості лапароскопії

Лапароскопія пупкової грижі є малотравматичної методикою. Основне завдання полягає в поверненні природного положення грижового мішка в черевну порожнину. По закінченню операції відбувається усунення дефекту сітчастим матеріалом, який виконує роль додаткового фіксатора.

Особливість лапароскопії полягає в низькій інтенсивності больових відчуттів в післяопераційному періоді. Сітчастий імплантат мінімізує ймовірність повторного виникнення грижі. Після операції відсутні серйозні ускладнення, не потрібно тривалий період відновлення.

Переваги

Видалення пупкової грижі за допомогою лапароскопії має такі переваги:

  • скорочення терміну реабілітації;
  • мінімізація появи повторного рецидиву;
  • після проколу на тілі не залишається шрамів і рубців;
  • відсутність спайок і інших серйозних ускладнень після операції.

При виконанні лапароскопії пацієнт швидше відновлюється і повертається до звичного способу життя. Середній час реабілітації після лапароскопічної герніопластики займає 1 день.

Покази і протипокази

Лапароскопія на пупкової грижі проводиться при діагностиці захворювання легкого та середнього ступеню тяжкості. Ця методика ефективна тільки на початкових стадіях. .

Цей варіант хірургічного втручання протипоказаний в наступних ситуаціях:

  1. Защемлення і початок відмирання тканин вмісту грижового мішку, що часто є стінкою кишки;
  2. Великий розмір грижового мішка. У місці утворення грижі сильно розтягнута шкіра, є і трофічні зміни. У такому випадку вдаються до інших методів хірургічного втручання, щоб усунути грижової мішок, посікти розтягнуту шкіру;
  3. У пацієнта діагностована грижа невеликого розміру. Маленькі освіти усуваються з одного розрізу, довжина якого не перевищує 20 мм;
  4. Наявність хронічних захворювань у хворого, які протікають у важкій формі. До них відносять серцеву недостатність, цироз та інші ураження печінки, патології легень, в тому числі і дихальна недостатність.

При наявності таких захворювань в анамнезі у пацієнта, стає неможливим виконати наркоз. Введення хворого в такий стан пов’язано з високими ризиками. Лапароскопія пупкової грижі не виконується при наявності декількох спаєчних процесів в області черевної порожнини, якщо раніше пацієнт неодноразово переносив операції.

Техніка хірургічного втручання

Коли у пацієнта діагностована пупкова грижа, операція проводиться за показаннями, в умовах клініки. Лапароскоп мінімально пошкоджує черевну стінку. У шкірі роблять кілька проколів в різних місцях, які з часом згладжуються, стають практично непомітними:

  • в області пупка;
  • в лівій області від білої лінії живота;
  • в правій частині від середньої лінії.

За допомогою проколу всередину черевної порожнини занурюється лапароскоп. Всередину здійснюється нагнітання вуглекислого газу, тому купол живота злегка підводиться, збільшуючи просвіт очеревини.

У два інші бічні проколи вводять інструменти, які необхідні для здійснення всіх необхідних маніпуляцій в процесі хірургічного втручання. Далі лікар робить звільнення грижового мішка від м’яких тканин, які знаходяться поруч. За допомогою інструментів його занурюють всередину черевної порожнини. Просвіт грижових воріт і пупкове кільце закривається спеціальним сітчастим матеріалом. Він виконує роль заплатки. Цей матеріал швидко і легко приживається, не відбувається відторгнення.

Лапароскопія дозволяє зберегти цілісність черевної стінки. Сітчастий матеріал надійно утримує внутрішні органи, приймає навантаження, тому запобігає повторному рецидиву і виникненню грижі на цій ділянці тіла. Якщо в процесі введення лапароскопа виявляють нагноєння, хірургічне втручання проводиться в традіційній (відкритий) спосіб, тому що наявність нагноєння є прямим протипоказом до установки сітчастого імпланта.

Відновлення після оперативного втручання

Після закінчення оперативного втручання пацієнта переводять в палату. Вставати з ліжка і приймати їжу можна не раніше, ніж через 3-4 години. Пупкова грижа після лапароскопії не вимагає спеціального догляду та проведення додаткових обстежень.

Через добу після операції пацієнта оглядає хірург та робить перев’язку. При відсутності ускладнень, хворого виписують з стаціонару на 2 день. Цей період потрібно для відновлення, та на його протязі протипоказана активна діяльність. Також не можна робити різких рухів.

Бандаж для пупкової грижі можна носити після виписки з лікарні. Пацієнту регулярно змінюють пов’язки. Місце проколу для швидкого загоєння обробляють антисептичними розчином. У перший місяць ще не рекомендується займатися спортом. Але піднімати тяжкості можна вже через 2-3 місяців.

Для швидкого відновлення після лапароскопії потрібно дотримуватися режиму харчування, щоб не виникали запори. У щоденний раціон важливо включати продукти харчування, які багаті на клітковину. Це свіжі фрукти, овочі. Протягом дня потрібно випивати не менше 1,5-2 літрів води.

Вартість лапароскопії пупкової грижі

Вартість лікування пупкової грижі можна дізнатися у менеджера клініки, який також відповість на всі запитання. В ціну входить процедура хірургічного втручання, консультація кваліфікованого лікаря з великим досвідом роботи, розміщення в стаціонарі. Спеціаліст дізнається скарги, вивчить анамнез хворого. Оперативне втручання неможливе без консультації і обстеження. У вартість включена анестезія та передопераційна консультація анестезіолога.

У клініці пацієнти знаходяться в комфортних палатах, де створені всі умови для швидкої реабілітації і відновлення. Медперсонал регулярно робить огляд і перев’язки ран. У клініці можна пройти комплексне обстеження перед операцією, що проводиться за допомогою сучасного обладнання.

Щоб записатися на консультацію, необхідно зателефонувати фахівцю або залишити заявку на сайті. Пацієнтам пропонують доступні ціни на лікування і обстеження і високу якість обслуговування. Пенсіонерам та інвалідам пропонуються хороші знижки.

    Очная консультация с врачом бесплатная, любые вопросы и запись на прием при помощи данной формы - 24/7




    ViberWhatsAppTelegramПозвонить




    Питання та відповіді

    ✔ Що таке лапарокопія?


    Лапароскопія є сучасним методом, який знайшов широке застосування в хірургії. За допомогою інструменту проводяться хірургічні операції на внутрішніх органах. Діаметр отворів не перевищує 5 мм, тому пацієнти швидше відновлюються, на тілі не залишаються шрами і рубці. В якості основного інструменту застосовують лапароскоп. Це телескопічна трубка, яка оснащена системою лінз, відеокамерою. Зображення транслюється на окремий монітор. Сучасний лапароскоп, який використовується в нашій клініці, оснащений якісною цифровий матрицею, тому забезпечується картинка хорошою чіткості.

    ✔ Пупкова грижа: лікування без операції – можливо?


    Пупкова грижа виникає в результаті випинання внутрішніх органів в області пупка. Патологічний стан виникає в результаті підвищеного тиску в очеревині, або при послабленні м’язового тонусу. У дитячому віці в 60% випадків грижа ліквідується самостійно. У дорослих патологічний стан є незворотнім процесом, тому операція є єдиним надійним способом лікування.

    ✔ Чи потрібно носити бандаж після лапароскопічного лікування пупкової грижі?

    Післяопераційний бандаж являє собою пояс. Його призначають пацієнтам після операційного втручання, щоб поліпшити працездатність внутрішніх органів, які знаходяться в області черевної порожнини. Бандаж потрібно носити, щоб полегшити і прискорити процес відновлення. Він дозволяє мінімізувати навантаження на хребет, суглоби і м’язи. Також бандаж підтримує внутрішні органи в правильному положенні.

    Він сприяє прискоренню процесу загоєння шрамів завдяки мінімізації навантаження. Додатково зменшуються хворобливі відчуття, знижується ризик розвитку ускладнень, підтримується черевна стінка, яка послаблюється при тривалому випинанні внутрішніх органів, розтягуванні м’язів і шкіри.

    4.7/5 (9 Reviews)