Грижа – це патологія, що супроводжується виходженням (випинанням) органів з порожнини, яку вони займають в нормальному стані. Грижа стравохідного отвору діафрагми з’являється, коли шлунок, а іноді і інші органи черевної порожнини, виходять в грудну клітку через стравоходу м’язове кільце діафрагми.

грижа стравохідного отвору діафрагми

Більшість діафрагмальних гриж настільки малі, що не призводять до появи будь-яких симптомів. Більші грижі призводять до розширення стравохідного отвору, через що органи черевної порожнини потрапляють в грудну клітку. Діафрагмальнагрижа також може чинити сильний тиск на шлунок, через що в ньому накопичується кислота, яка згодом закидається в стравохід. Це призводить до появи сильного болю в грудях, проблем з ковтанням і диханням, а також до розвитку ГЕРХ.

Види діафрагмальних гриж

Діафрагмальний грижі можуть бути вродженими і набутими. Крім цього, вони класифікуються за ступенем тяжкості.

Грижа стравохідного отвору діафрагми: ступені

  • Грижа стравохідного отвору діафрагми 1 ступеня. На її частку припадає понад 95% всіх гриж стравоходу. Захворювання характеризується ковзанням гастроезофагельного з’єднання через діафрагмальне м’язове кільце, звідки і альтернативна назва – змінна грижа стравохідного отвору діафрагми. Незважаючи на поширеність, діагностика гриж цього типу може бути утруднена. Шлунково-стравохідний з’єднання може виходити з нормального положення, викликаючи у пацієнта рефлюксоподобная симптоми, але потім повертатися назад. Тому лікар повинен діагностувати грижу саме в той момент, коли стравоходу з’єднання знаходиться в аномальному положенні.
  • Стравохідно-діафрагмальна грижа 2 ступеня. Характеризується випинанням частини шлунка в грудну клітку. При цьому шлунково-стравоходу з’єднання знаходиться в нормальному положенні. Якщо в грудну клітку потрапляє більше 30% шлунка, такий стан називають гігантською параезофагеальною грижею. Грижі 2 ступеня зустрічаються досить рідко, але можуть викликати серйозні ускладнення.
  • Грижі 3 ступеня. Це комбіновані грижі, при яких вище отвору діафрагми знаходиться як шлунково-стравоходу з’єднання, так і шлунок (кардіо, дно і тіло, а в більш важких випадках, навіть антральний відділ).
  • Грижі 4 ступеня. Важка патології, при якій крім шлунка в грудну порожнину потрапляють і інші органи (петлі товстого або тонкого кишечника, селезінка).

Причини

Точні причини розвитку стравохідно-діафрагмальних гриж невідомі. Імовірно їх провокує ослаблення м’язів діафрагми навколо стравоходу. Люди старше 50 років і вагітні жінки перебувають у групі підвищеного ризику. Інші причини, які можуть збільшувати ймовірність розвитку грижі пов’язані з підвищенням внутрішньочеревного тиску. Це може бути хронічний кашель, блювота, надмірне напруження під час дефекації, підйом вантажів, великі фізичні навантаження.

грижа стравохідного отвору діафрагми

Грижа стравохідного отвору: симптоми

Якщо пацієнт звертається до лікаря з підозрою на діафрагмальну грижу, діагностика починається з оцінки симптомів. Невеликі ковзаючі грижі стравоходу (1 ступеня) можуть ніяк себе не проявляти. Більш важкі випадки пов’язані з появою наступних симптомів:

  • Печія. Пацієнти із симптоматичними грижами в більшості випадків страждають від рефлюксної хвороби і скаржаться на печію, яка виникає в основному після їжі або вночі. Приблизно у 80% людей з грижею стравоходу в параезофагеальной області (2 ступінь) спостерігається печія і підвищений рівень кислоти при моніторингу pH.
  • Регургітація. Здавлення шлунка часто призводить до порушення проходження їжі. Діафрагмальні грижі 2 і 3 ступеня можуть викликати регургітацію (зворотний рух їжі), що супроводжується гірким присмаком у роті.
  • Дисфагія (утруднене ковтання). Обструкція і затримка випорожнення нижній частині стравоходу і шлунка викликають проблеми з ковтанням.
  • Біль у грудях. Зазвичай виникає після їжі. Часто пацієнти плутають біль, викликану занедбаністю шлункової кислоти в стравохід, з болем в серці.
  • Анемія. Поширений симптом у пацієнтів з параезофагеальние грижами (2 ступінь). Анемія виникає внаслідок пошкодження і виразки слизової шлунка через стискання органу стравохідним отвором.
  • Ще один можливий симптом – хронічний кашель. Він обумовлений аспірацією кислотних частинок в дихальних шляхах. Крім цього, присутність кислоти в стравоході може викликати рефлекторний кашель.

Профілактика

Оскільки причини розвитку грижі стравоходу до кінця не ясні, дієвих методів профілактики цієї патології не існує. Щоб запобігти появі симптомів захворювання, треба дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Носіть вільний одяг. Тиск на живіт призводить до поглиблення симптомів діафрагмальної грижі.
  • Не нахиляйтеся і не лягайте відразу ж після прийняття їжі. Це підвищує внутрішньочеревний тиск і збільшує ймовірність появи печії.
  • Підніміть узголів’я ліжка на 15-20 см. Для цього можна підкласти дерев’яні блоки під ніжки ліжка чи спати відразу на декількох подушках.
  • Підтримання здорового ваги також допомагає уникнути появи неприємних симптомів діафрагмальної грижі.

Грижа стравохідного отвору діафрагми: дієта і харчування

Діафрагмальнагрижа часто провокує закид шлункового соку в стравохід. Це призводить до печіння в горлі і болів в області сонячного сплетіння. Деякі продукти можуть посилювати ці симптоми. Гарна новина полягає в тому, що печію, пов’язану з діафрагмальної грижею, можна контролювати за допомогою зміни раціону харчування і способу життя.

При появі печії рекомендується виключити з раціону або максимально обмежити вживання таких продуктів:

  • Цитрусові (апельсини, лимони, грейпфрути), а також соки і фреші з цитрусових фруктів;
  • Шоколад;
  • Смажена і жирна їжа;
  • Часник і цибуля;
  • Гостра їжа;
  • М’ята;
  • Помідори і страви, до складу яких вони входять: томатний соус для спагетті і піци, томатний сік і ін.;
  • Кава, чай, алкогольні і газовані напої;
  • Молоко і продукти, до складу яких входить незбиране молоко (морозиво і вершки);
  • Сир фета і вершкове масло.

Ускладнення

грыжа пищеводного отверстия диафрагмы

Без своєчасної якісної діагностики і кваліфікованого лікування діафрагмальная грижа може привести до розвитку ускладнень, таких як:

  • Хронічна печія і запалення нижнього відділу стравоходу, зване рефлюкс-езофагітом;
  • Анемія, що виникає внаслідок хронічної кровотечі в нижньому відділі стравоходу;
  • Рубці і звуження просвіту стравоходу, що провокують проблеми з ковтанням (дисфагію);
  • Хронічний кашель, хрипи і в деяких випадках пневмонія, внаслідок попадання шлункового соку в стравохід, гортань і легені.

Кроме этого, осложненная грыжа может вызвать более серьезные проблемы со здоровьем, включая затруднение дыхания и сильные боли в груди, что чаще встречается у пожилых людей.

Грижа стравохідного отвору діафрагми: лікування

Пацієнти з невеликими легкими грижами, що протікають безсимптомно, не потребують лікування. Питання про призначення терапії розглядається в наступних випадках:

  • Ризик ішемії шлунка внаслідок стискання;
  • Важкі симптоми ГЕРХ;
  • Важкі симптоми запалення стравоходу (езофагіту).

Медикаментозна терапія може допомогти:

  • Зменшити симптоми ГЕРБ шляхом нейтралізації кислотності шлункового соку (антациди);
  • Зменшити кількість кислоти, що виробляється шлунком (блокатори Н2-гістамінових рецепторів, інгібітори протонної помпи);
  • Зміцнити стравохідний сфінктер – м’яз, яка не дає шлункового соку потрапляти в стравохід.

Грижа стравохідного отвору діафрагми: операція

Великі ковзаючі грижі, а також грижі 2-4 ступеня вимагають хірургічного втручання. Стандартна операція передбачає виконання торакотомії (розтину грудної клітини) або лапаротомії (розкриття черевної порожнини). Розвиток мінімально інвазивної хірургії зробило можливим лікування великих і ускладнених гриж мінімально інвазивних шляхом.

Операція називається лапароскопічна фундоплікація Ніссена. В ході хірургічного втручання лікар вводить в черевну порожнину лапароскоп (тонку трубку, оснащену мікровідеокамер) і мініатюрні хірургічні інструменти через невеликі розрізи в черевній стінці. Потім він повертає шлунок в правильне анатомічне положення і зменшує розмір стравохідного отвору. Мінімально інвазивна хірургія пов’язана з меншим ризиком кровотечі та інфекції. Додаткові плюси – відсутність великих шрамів і скорочення реабілітаційного періоду. Лікарі нашої клініки мають великий досвід проведення як стандартних, так і мінімально інвазивних операцій по корекції діафрагмальних гриж.

Вартість лікування

Ціна лікування багато в чому залежить від ступеня розвитку захворювання. Невеликі грижі не вимагають хірургічної корекції. Симптоми можна полегшити за допомогою медикаментозної терапії. На вартість операції впливають такі фактори, як розмір і ступінь тяжкість захворювання, а також вибір хірургічного підходу (стандартний відкритий або мінімально інвазивний).

    Очная консультация с врачом бесплатная, любые вопросы и запись на прием при помощи данной формы - 24/7




    ViberWhatsAppTelegramПозвонить




    Вартість лікування ви зможете дізнатися після проходження діагностичного обстеження і консультації хірурга. Записатися на консультацію, а також докладніше дізнатися про варіанти лікування діафрагмальних гриж, ви можете, заповнивши форму зворотного зв’язку на нашому сайті.

    Питання-відповідь

    ✔ Чи можна вилікувати грижу стравохідного отвору діафрагми без операції?

    Вилікувати діафрагмальну грижу без операції неможливо. Проте, якщо грижа не викликає симптомів, агресивне лікування не потрібно. Питання про операцію розглядається в тому випадку, якщо грижа викликає симптоми, істотно знижують якість вашого життя, а також при високому ризику розвитку серйозних ускладнень.

    4.7/5 (20 Reviews)