В чем опасность грыжи белой линии живота

Грижа білої лінії живота є патологічним станом, що розвивається в результаті випирання внутрішніх органів за межі черевної стінки. Найчастіша локація патології – верхня частина живота. Захворювання зустрічається однаково часто у представників обох статей. Патологічний процес часто носить підступний перебіг і призводить до защемлення розташованих всередині тканин. Вип’ячування органів черевної порожнини загрожує Вашому життю та потребує невідкладної медичної допомоги.

Введення

Грижа білої лінії живота – це болісне випинання в будь-якому місці в області серединної смуги на животі. У цій зоні перебувають сухожильні волокна, між м’язами яких формуються проміжки. Невеликі природні щілини в цій зоні є нормою. Крізь них тягнуться нервові волокна та судини, які з’єднують передочеревину та жирові підшкірні тканини. Якщо умови складаються несприятливим чином, через ці щілини виходить жир, а потім – органи очеревинного простору. Типова ділянка локалізації цієї патології – верхній відрізок білої лінії живота. У нижній частині випинання зустрічається рідше.

На початку утворення грижі білої лінії формується передочеревинна ліпома (проникнення в щілинні проміжки жирових тканин). У ході розвитку недуги крізь просвіти апоневрозу проходить очеревина. Грижовим вмістом мішечка виступають найчастіше петлі тонкої кишки та сальник, у поодиноких випадках – шлунок і товста кишка.

Причиною хвороби є такі фактори:

  • слабка сполучна тканина;
  • постійне або часте підвищення тиску в ділянці очеревини (надмірна маса тіла, хронічні запори, вагітність, тривалий і сильний кашель);
  • наявність у цій зоні післяопераційних рубців;
  • вроджена слабкість міжм’язового зрощування.

Внаслідок цього формується проміжок між прямими м’язами живота. Патологічний процес супроводжується найчастіше діастазом (розбіжністю м’язових волокон). За відсутності терапії розбіжність сягає 10 см.

Як виглядає грижа білої лінії живота?

Коли сформувалася грижа білої лінії живота, у цій зоні з’являється болісне щільне утворення. Воно має округлу або овальну форму з діаметром 1-12 см. Якщо діагностовано множинні грижі, то вони розташовані одна зверху іншої.

За ділянкою розташування розрізняють такі види гриж:

  • надпупкова (епігастральна) – знаходиться над пупковим отвором;
  • навколопупкова (параумбілікальна) – локалізується в зоні пупка;
  • підчеревна – утворюється нижче пупка та зустрічається дуже рідко.

В більшості випадків спостерігаються поодинокі грижі. У важких випадках формуються численні випинання, які розміщуються одне над одним. Етапи утворення грижі включають в себе:

  • Ліпома передочеревинна. З’являється під впливом провокуючих факторів, причому під шкіру виступає лише жирова клітковина.
  • Початковий рівень. Тут у грижові ворота проходить очеревина, утворюючи оболонку для органів черевної порожнини, що потихеньку випинаються.
  • Сформована патологія. Остаточне утворення грижового мішка, де знаходяться фрагменти шлунка, сальника та кишечника.

Симптоми грижі білої лінії живота

У розвитку грижі серединної лінії живота розрізняють сприятливі та утворюючі фактори. До перших відносять патологічні або фізіологічні (вагітність) стани, які підвищують внутрішньочеревний тиск, та надмірне фізичне навантаження. До другої групи відносять набуті або вроджені вади сполучної тканини, яка є основою для сухожилля м’язів. Ще сюди відносять надмірну вагу та особливості будови очеревини.

В своєму розвитку недуга зазнає кількох стадій. Спочатку в білій лінії крізь щілину виділяється передочеревинна клітковина, що відсуває волокна сухожиль. Потім утворюється грижа з утворенням грижового мішечка та воріт.

Її симптоматика обумовлена ​​тим, на якому етапі формування перебуває патологічний процес. Спочатку Ви можете помічати біля пупка або в середній третині живота появу невеликої пухлини. Це утворення не викликає дискомфорту, а в лежачому положенні зникає само собою. Трохи пізніше за фізичної активності виникає невеликий біль, а пухлина збільшується у розмірі.

У міру зростання пухлиноподібного утворення та заходження до нього органів спостерігається постійний біль, нудота та в деяких випадках блювання.

Симптоми грижі білої лінії живота на рівні формування:

  • безболісність;
  • еластичність;
  • збільшення в розмірах при навантаженні;
  • спостерігається “бурчання”, вбирає петлю кишечника;
  • локалізація за середньою лінією;
  • верхній шкірний покрив звичайного кольору.

При підвищенні внутрішньочеревного тиску та при надмірній напрузі очеревини відбувається защемлення грижі. Ви можете відчувати болючі відчуття при пальпації, дискомфорт або затримку стула. При розвитку хвороби спостерігаються кров’янисті виділення при дефекації, а біль стає болісним.

Діагностика

Діагностика грижі білої лінії живота не викликає труднощів. При лікарському огляді у пацієнта при напрузі м’язів черевного відділу збільшується грижовипинання та визначається болючість.

Крім візуального лікарського огляду потрібна пальпація. При ній у зоні випинання спостерігається овальне або округле щільне утворення. Коли грижу можна вправити, то при пальпації хірург може знайти слабкі ділянки – грижеві щілиноподібні ворота. Частіше за все знадобиться оперативне втручання.

Додаткові діагностичні методи потрібні для уточнення стану фіксованих у мішку внутрішніх органів та для вибору методу операції. У цьому випадку призначають таке обстеження:

  • КТ органів черевної порожнини;
  • рентгенографія шлунка та кишки;
  • гастроскопія;
  • герніографія (ренгенографія із введенням у черевну порожнину спеціального контрасту); УЗД випинання.

Ускладнення

Найпоширеніше ускладнення за відсутності терапії захворювання – защемлення грижі. Це раптове здавлювання вмісту мішка у грижових воротах. Ущемлена грижа білої лінії живота може призвести до серйозних наслідків, не виключаючи сепсис та перитоніт. У цьому випадку буде необхідна невідкладна медична допомога. Крім того, необхідно терміново звернутися до лікаря за появи таких станів:

  • відсутність відходження газів та дефекації;
  • наявність крові у калі;
  • блювання;
  • нудота.

Небезпечною також вважається защемлена вентральна грижа, коли випинання органів черевної порожнини відбувається через грижові ворота у зоні післяопераційного шва. Без своєчасного хірургічного втручання вона зростає у розмірах, з’являються болючі відчуття. Цей процес супроводжується важкими ускладненнями.

Лікування захворювання

Мета операції грижі білої лінії живота полягає в тому, щоб ліквідувати утворення і відновити передню черевну стінку. Сучасна медицина пропонує багато методів хірургічного лікування цього захворювання. Герніопластику виконують у різний спосіб.

Пластика власними тканинами

Розріз роблять по серединній лінії над випинанням. Дефект ушивають нитками, що не розсмоктуються. При цьому виключають можливість розходження черевних м’язів. Хірургічне втручання проводять при незначних грижових воротах і якщо у пацієнта відсутні стани, що провокують неспроможність сполучнотканинних структур.

З недоліків – необхідність натягування тканин передньої черевної стінки, що іноді призводить до рецидивів. По серединній лінії роблять довгий розріз, цей вид операції передбачає тривалий відновлювальний період.

Пластика із застосуванням синтетичних сіток та протезів.

Це класичний спосіб втручання, який виконується за допомогою розрізу над грижевим вип’ячуванням. Такий метод не передбачає тканинного натягу. Дефект закривають за допомогою протеза, зробленого із синтетичних матеріалів. Штучні конструкції згодом проростають своїми тканинами та формують надійну основу. Такий варіант зводить можливість рецидиву до мінімуму.

Лапароскопічне видалення грижі білої лінії живота

Ця інноваційна високотехнологічна техніка стає все більш затребуваною. Операцію проводять без виконання шкірного розрізу. В області черевної стінки роблять кілька проколів. Вони розташовані на бічних ділянках, через які видніється грижовий мішок. Потім встановлюють спеціальний протез.

Лапароскопічна маніпуляція відзначена меншою кількістю обставин, що травмують, ніж відкрита операція. Реабілітаційний період після лапароскопії проходить набагато швидше, ніж за інших методів. Відстань шкірних проколів від зони установки протеза знижує ризик розвитку гнійних ускладнень і зменшує ризик рецидиву.

Один із недоліків оперативного втручання – відсутність коригування діастазу прямих м’язів та недостатнє відновлення форми передньої черевної стінки. Ця методика передбачає придбання дорогого імплантату зі спеціальним покриттям. Якщо у Вас є захворювання дихальної системи, а також серця та судин, то така операція протипоказана.

У нашому медичному центрі Ви маєте можливість пройти обстеження та отримати кваліфіковану лікарську допомогу. При підозрі на грижу білої лінії живота ви можете провести з хірургом безкоштовну консультацію та пройти якісну діагностику. Під час обстеження лікар встановить характер та стадію захворювання. Це необхідно для того, щоб підібрати правильну терапію, звівши ризик рецидиву до мінімуму.

Після встановлення діагнозу лікар складає план подальшого лікування. Наші хірурги на основі багаторічного досвіду підберуть оптимальну методику терапії, враховуючи особливості Вашого патологічного процесу. У нашій клініці працює команда кваліфікованих лікарів, які застосовують під час роботи інноваційні хірургічні методики та докладають усіх зусиль для швидкого відновлення організму після оперативного втручання.

    Очная консультация с врачом бесплатная, любые вопросы и запись на прием при помощи данной формы - 24/7




    ViberWhatsAppTelegramПозвонить




    Вип’ячування органів черевної порожнини – серйозна проблема, яка несе загрозу життю. Тому Вам краще вчасно отримати медичну допомогу та запобігти небезпечному перебігу захворювання. Зателефонуйте до нашої клініки та запишіться на прийом у будь-який зручний час.

    5/5 (1 Review)
    0 0 голосів
    Рейтинг статті
    0 Коментарі
    Вбудовані Відгуки
    Переглянути всі коментарі