паховая грыжа у мужчин

Пахвинна грижа у чоловіків – це випинання, що візуалізується в нижній бічній частині живота з частковим випаданням внутрішніх органів у розширений пахвинний канал. Формується між м’язами та зв’язками черевної порожнини. У чоловіків зустрічається в 9 разів частіше, ніж у жінок, через особливості фізіології та способу життя. Патологія з’являється не тільки у дорослих, а й у немовлят, і не проходить самостійно. Тільки лікування здатне усунути ризики ускладнень, зокрема загрозливих для життя.

Причини формування пахвинної грижі

Анатомія очеревини має так звану слабку ланку – пахвинний канал із вхідним та вихідним отворами. Це щілина між сполучною тканиною та м’язами, що виконує ряд важливих функцій у репродуктивній сфері чоловіків та жінок. В області вхідного та вихідного кільця найчастіше і формуються випинання – грижі паху у чоловіків.

Розрізняють вроджену та набуту патологію. Перша визначається як аномалія внутрішньоутробного розвитку через спадкові фактори, підвищення внутрішньочеревного тиску у вагітної жінки або через шкідливі зовнішні впливи.

Набута грижа формується у підлітковому чи дорослому віці. Головний сприятливий фактор такої патології – одноразові або періодичні підвищення внутрішньочеревного тиску, наприклад, у відповідь на підйом важкого. Випинання та випадання внутрішніх органів у пахвинну щілину виникає при зниженні компенсаторних здібностей організму.

Інші причини пахвинної грижі у чоловіків:

  • Тривалий кашель;
  • Порушення травлення, запори;
  • Крик та плач немовляти тривалий час;
  • Патології сечового міхура;
  • Травми очеревини;
  • Ожиріння;
  • Аденома простати та проблеми сечовипускання;
  • Літній вік та ін.

Сприяють розвитку проблеми спортивні навантаження чи навпаки малорухливий, пасивний спосіб життя з ослабленням м’язового корсета. Різке скидання ваги також підвищує ризики розширення кілець пахової щілини. У молодих людей через активний ріст і повільний набір м’язової маси теж можуть виникнути грижі.

Не можна скидати з рахунків спадкову схильність, складні соціально-побутові умови життя, особливості професійної діяльності.

Класифікація

Розрізняють кілька типів пахових гриж залежно від зони локалізації, розмірів, ступеня пошкодження каналу тощо. Традиційно виділяють косу, пряму та комбіновану грижу. Перша – набутого характеру, розташовується в пахвинній щілині, не торкаючись сім’яного канатика. Коса формується поруч із сім’яним канатиком, може бути вродженою та набутою. Комбінована грижа утворюється, якщо є кілька випинань, які не з’єднуються один з одним, можуть бути і прямими, і косими одночасно. Буває пахова грижа з двох боків очеревини або однобічна.

Залежно від того, де локалізується грижовий мішок, розрізняють:

  • пахвинно-мошонкову грижу (мішок опущений в мошонку);
  • пахвинну (грижа в пахвинному каналі у чоловіків).

Опущення яєчка в мошонку або малий таз частіше є вродженою патологією чоловічого організму, але є й випадки набутого характеру. Швидше за все в утробі матері було порушено процеси формування черевної стінки плода. Отвір, що закриває яєчко, не закрився. Частина випадків грижі в яєчках лікують вправленням. Більш складні випадки – хірургічним шляхом.

Симптоми

Перший симптом пахвинної грижі – візуалізація припухлості або утворення округлої (овальної) форми в області лобка внизу живота. Воно добре помітне у вертикальному положенні і майже зникає у положенні лежачи. Болі при пахвинній грижі виникають лише при розвитку ускладнень та защемлень. На початкових стадіях вони не турбують пацієнта. Інші симптоми пахвинної грижі у чоловіків:

  • часте сечовипускання;
  • метеоризм, запори;
  • тупий біль у попереку;
  • зниження потенції (при косих патологіях).

Головний симптом пахвинно-мошонкової грижі, за яким діагностують патологію, – однобічне збільшення мошонки з можливим дискомфортом при швидкій ходьбі чи бігу.

На початкових стадіях хвороби, коли немає значного випадання внутрішніх органів у пахвинну щілину, патологія не проявляється яскравою симптоматикою. Завдання пацієнта – при будь-яких підозрілих утвореннях внизу живота звернутися до лікаря для ранньої діагностики та безболісного й ефективного лікування.

Ускладнення

Будь-який патологічний стан потребує лікування для попередження ускладнень та загрози життю. Можливі наслідки пахвинної грижі у чоловіків наступні:

  1. Запалення. Виникає через приєднання бактеріальної інфекції. Супроводжується почервонінням та припухлістю області грижі, підвищенням температури тіла, ознобом, загальним нездужанням, здуттям живота та блюванням.
  2. Копростаз. Характеризується сильним болем у животі та блюванням. Розвивається при залученні до пахової щілини області товстої кишки.
  3. Апендицит. Супроводжується сильним болем у правому боці, небезпечний перитонітом. Розвивається при некротичних процесах у органах, що знаходяться у грижовому мішку.
  4. Невправимість. Це зрощення тканин у ділянці грижі.

Найсерйозніший наслідок пахвинної грижі – це її защемлення. Такий стан характеризується сильним болем у ділянці патології, напругою та ущільненням грижового мішка, блюванням, кишковою непрохідністю. Вправити таку грижу неможливо, а спроби небезпечні загрозою життю. У такій ситуації ефективне лише хірургічне втручання.

За відсутності лікування грижі в мошонці зростає ризик безплідності через порушення сперматогенезу. Ще одне серйозне ускладнення пахової грижі – формування злоякісних новоутворень.

Лапароскопічне видалення пахвинноі грижі за допомогою лазера ТАРР, ТЕР

Лікування пахової грижі у чоловіків консервативним методом не вважається ефективним. Режим праці та відпочинку, носіння бандажу – це лише відстрочка перед хірургічним втручанням. У нашій клініці найкращим методом впоратися з патологією є лапароскопічне лазерне її видалення.

Це найбезболісніший і найбезпечніший спосіб повернути грижовий мішок у правильне положення. Процедура провадиться під загальною анестезією з мінімальними інвазивними втручаннями. Хірург через невеликі проколи вводить в область черевної порожнини спеціальне ендоскопічне обладнання та проводить необхідні маніпуляції. Попередньо для поліпшення огляду черевної порожнини нагнітається вуглекислий газ.

Для попередження рецидиву та зміцнення стінки очеревини може підшиватися спеціальна сітка. Це так званий армуючий матеріал – 3D поліпропіленовий імплант, який не дає органам черевної порожнини змінювати положення та виходити за допустимі межі. Матеріал повністю сумісний з тканинами організму, не вимагає спеціального кріплення до стінки очеревини, має розтяжність.

Лапароскопічне видалення пахової грижі за допомогою лазера ТАРР, ТЕР – це відсутність тривалого реабілітаційного періоду та видимих ​​шрамів на тілі. Після операції в животі накладають косметичні шви і вже через 2 години пацієнт може вставати.

Такий метод лікування показаний за будь-якого типу пахвинної грижі. Протипоказанням до проведення процедури може бути лише серйозна патологія серцево-судинної системи, гострі запальні та інші процеси в організмі, порушення згортання крові.

Центр лікування гриж у Києві

Наш центр герніології спеціалізується на оперативному лікуванні різних видів гриж методом лапароскопії. Відновлення та реабілітація займають лише 1 добу. Попередньо пацієнта консультують хірург та анестезіолог із проведенням інструментальних та лабораторних обстежень.

У нашому Центрі лікування гриж живота встановлено сучасне німецьке та швейцарське обладнання для якісного та ефективного проведення лапароскопічних та інших маніпуляцій. Це лапароскопічна стійка Olympus Visera 4K UHD, що дозволяє з високою точністю отримувати зображення внутрішніх органів та робочої області хірурга загалом. Завдяки якісному об’ємному зображенню скорочується час оперативного втручання, усі маніпуляції виробляються з високою точністю. Міні-проколи дозволяють уникнути появи рубців та шрамів, а також спайкового процесу.

В арсеналі робочих інструментів хірурга герніолога – сучасний діодний лазер. Саме він забезпечує малотравматичність операції, надійний гемостаз, абсолютну стерильність післяопераційної рани, а тому і швидкий реабілітаційний період.

Після операції наші лікарі обстежують пацієнта, дають необхідні рекомендації щодо відновлення, призначають медикаментозну терапію за потреби. Ми оформляємо лікарняний листок та спостерігаємо пацієнта після виписки до повного відновлення. Ми дбаємо про своїх пацієнтів, створюємо найкомфортніші та найприємніші умови для перебування.

Грижевий хірург – Христюк Дмитро Іванович

У нашому центрі працює практикуючий хірург-герніолог, кандидат медичних наук, чинний член European Associacion for Endoscopic Surgery, професіонал вищої категорії, який понад 20 років допомагає людям стати здоровими – Христюк Дмитро Іванович. Щодня він проводить 3-4 профільні лапароскопічні операції з усунення гриж різного ступеня складності у нашому центрі, дає консультації, оглядає пацієнтів.

Дмитро Іванович – автор 5 патентів на винаходи та 28 публікацій у наукових фахових виданнях та журналах. Він регулярно відвідує наукові конференції, набуває досвіду та знань разом із колегами у клініках Німеччини, Ізраїлю, Швеції й Греції. Його консультація завжди вичерпна, а допомога – висококваліфікована.

Запрошення до клініки на безкоштовну консультацію

Якщо ви помітили у себе підозрілі зміни в пахвинній ділянці, відчуваєте дискомфорт, у ваших рідних в анамнезі були грижі, не тягніть із відвідуванням лікаря. Самостійне лікування, застосування нетрадиційних методик можуть погіршити ситуацію та призвести до загрозливих для життя ускладнень. Залиште свої контактні дані, запишіться на безкоштовну консультацію до герніолога. У нашому центрі кожен пацієнт отримує кваліфіковану допомогу швидко та якісно.

    Очная консультация с врачом бесплатная, любые вопросы и запись на прием при помощи данной формы - 24/7




    ViberWhatsAppTelegramПозвонить




    5/5 (4 Reviews)
    0 0 голосів
    Рейтинг статті
    0 Коментарі
    Вбудовані Відгуки
    Переглянути всі коментарі